Eurozóna sa musí po zvládnutí krízy sústrediť na mikroekonomiku

06.04.2014 Celý región

Brusel 6. apríla (TASR) - Po zvládnutí dlhovej krízy sa teraz musí eurozóna sústrediť na zvýšenie aktivity svojich priemyselných odvetví a sektora služieb. Musí si zabezpečiť zásobovanie energiou.


V rozhovore pre agentúru Reuters to uviedol komisár EÚ pre hospodárstvo a financie Olli Rehn. Dodal, že hospodárstvo eurozóny začalo tento rok znovu rásť po štyroch rokoch krízy, počas ktorých jej vrcholoví politici mali plné ruky práce s dosiaľ nevídanou inštitucionálnou reformou spoločenstva.

Rehn spomenul vytvorenie záchranného valu, ktorý sa stal najväčším veriteľom poslednej inštancie na svete. V eurozóne sa prijali sprísnené pravidlá pre kontrolu štátnych rozpočtov členov. Do národnej legislatívy sa zaviedol mechanizmus rozpočtovej brzdy. Rozhodlo sa o bankovej únii s centrálnym dohľadom, jednotnými pravidlami pre zatváranie nezdravých bánk a jeho financovanie.

Komisár dodal, že teraz, keď kríza pominula, zmenili sa aj priority. "Ako sa hovorí v ekonomickom žargóne, prechádza sa od makra k mikru," uviedol.

V makroekonomickej oblasti Európska komisia (EK) urobila, čo bola treba, stabilizovala ju. "Teraz nastal čas, aby sa pozornosť sústredila na posilnenie ekonomickej konkurencieschopnosti a podnikania v záujme vytvárania pracovných miest," povedal Rehn.

Zníženie miery nezamestnanosti sa považuje všeobecne za veľkú výzvu pre EÚ. Jej výška sa stabilizovala, nerastie. Vlani v októbri sa znížila z 12 % na 11,9 % a odvtedy sa nemení.

Komisár pokladá za potrebné, aby sa v EÚ obmedzili byrokratické prekážky, ktoré bránia rozvoju podnikania, aby sa zlepšilo vzdelávanie a dotiahol zámer, aby všetkých jej 28 členov vytvorilo skutočný jednotný trh, na ktorom sa všetky tovary a služby voľne pohybujú a jeho 500 miliónov obyvateľov môže voľne cestovať a pracovať kdekoľvek.

"Namiesto sústavných ťahaníc sa musíme zamerať na konkrétne praktické úlohy, posilniť prebiehajúcu hospodársku obnovu a vytvárať pracovné miesta v Európe," pokračoval Rehn.

Naliehavosť týchto úloh podčiarkuje vzostup nacionalistických strán na kontinente. Ťažia z toho, že ľudia sú unavení krízami, informáciami o vysokej nezamestnanosti a nevyhnutnosťou zachraňovať krajiny pred bankrotom, ktoré museli odísť z finančného trhu, lebo mali privysoké výdavky.

EÚ má pripravených viac ambicióznych programov, medzi ktoré patria projekt spoločného ministra financií eurozóny, jej ministerstva financií, spoločný rozpočet alebo zámer vydávať dlhopisy eurozóny. Ale ani jeden z týchto cieľov a zámerov sa nedá dosiahnuť bez podpory verejnosti.

Budú to úlohy pre nasledujúci Európsky parlament (EP) a budúcu Európsku komisiu (EK). "Ale musíme zistiť, ktoré sú najdôležitejšie úlohy teraz. Sú to hospodárske reformy, je to významnejšia záležitosť než spory o inštitúcie," zdôraznil Rehn.

Komisár, ktorý od pondelka (7.4.) dostáva voľno z povinností v EK, aby sa mohol zapojiť do kampane pred voľbami do EP, podporuje názory, že malé problémy sa najlepšie riešia na miestnej úrovni. Treba, aby sa EÚ starala o veľké veci. Pod nimi mal na mysli mier a bezpečnosť v Európe. To nie je prekonaná úloha. Pritom poukázal na udalosti, ktoré sa v súčasnosti odohrávajú vo východnej časti kontinentu. S nimi súvisí aj zachovanie energetickej bezpečnosti EÚ, získanie alternatívnych obnoviteľných zdrojov energie. Spoločenstvo sa bude musieť tejto otázke v blízkej budúcnosti viac venovať. Podľa neho je to súčasť prechodu od makra k mikru.
 

Vyberte región